MGCOOL Explorer Pro / Akciona kamera / Kineski istraživač u usponu Leave a comment

Svi koji smo se susreli sa akcionim kamerama znamo da ih možemo podeliti u tri velike grupe. U prvoj suvereno dominira GoPro kao premijum brend, zatim slede brendovi koji pokušavaju da dostignu kvalitet kao već ne mogu slavu, a među njima prednjače SJCAM. Xiaomi, GitUp i Elephone dok treću grupaciju čine NoName kamere kojima svi toliko hrlimo zbog cene a zapravo kupujemo reciklirani škart sa veoma limitiranim kvalitetom i rokom trajanja.

Od sada i na našem tržištu nov projekat Elephone kompanije, koja je naširoko poznata po sve boljim telefonimam ovoga puta ćerka firma MGCOOL koja je nasledila njihove predhodne modele Explorer pokušava da se pridruži velikoj četvroci u grupi broj dva.

MGCOOL je kompanija koja nudi besprekoran kvaliet izrade sa zaista realnom specifikacijom a po cenama koje su u rangu NoName brendova. Možda glavni konkurent ovom brendu je EKEN koj je široko poznat na našem tržištu a zapravo retko gde možete da kupite zaista pravu EKEN kameru na kojoj piše EKEN. Uglavnom su to klonovi EKEN-a koji su ukrali ime modela a naši ih onda uvoznici prezentuju kao EKEN. A u stvari, nema ni E od EKEN-a.

MGCOOL se ovoga puta predstavlja na našem tršištu sa low budget kamerom Explorer Pro koja dolazi sa Allwinner V3 procesorom i Sony IMX179 senzorom slike i omogućava snimanje u rezolucijama do 4K 30fps. Laici bi pomislili da to isto mogu da kupe kod bile koje NoName kamere, ali evo da pokažemo jedan video iz koga se odmah shvataju banalne razlike koje suštinski prave razliku među brendiranim kamerama i NoName kamerama.

Možda najbolju sliku daje naša trogodišnja statistika u prodaji akcionih kamera. Na 100 prodatih SJCAM kamera dolazi jedan kvar. Dakle, to je 2%. Sa druge strane statistika naših prodatih NoName kamera nije tako dobra. Na 100 prodatih kamera u kvaru su bile, u okviru garantnog roka od 2 godine, 34 kamere. To je 34% škarta. Kada kupujete NoName kameru, da li od nas ili od neke druge kuće, računajte na mogućnost da iz čista mira otkažu jer kvalitet koji se postiže u NoName fabrikama nije u skladu sa RoHS standardima koji se kod nas ne uzimaju u ozbir prilikom uvoza. Iste komponente kod brendirane kamere i kod NoName nisu za poređenje jer što zbog kopiranih komponenti, što zbog samog firmware-a i softvera, NoName kamere daju lošiju sliku prikaza do 30%.

Kvalitet kompomenti i njihova izrada je ono što stvara razliku između brendova kao što su MGCOOL i NoName fabrika. Važno je da znate da je procesor izvorni Allwinner proceosr treće generacije, a ne neki reciklirani klon koji je samo deklarativno treće generacije a u stvari nije ni blizu Allwinner brenda a kamoli v3. Takođe kvalitet same ploče odrediće vek trajanja samog uređaja ali i svaka banalna kompomenta kao što su tasteri ili kvalitet WiFi antene koja je ugrađena.

Ajmo sada malo o funkcijama.

Ono što na prvi pogled vidimo kod ove kamere je da ima mogućnost snimanja Slow-Motion u rezolucijama HD ready i Full HD. Šta Vam više od toga i treba?

Sledeća sjajna funkcija je mogućnost snimanja u Time-Lapse režimu. To Vam je ono kada imate efekat protoka vremena. Kada u reprodukciji mahnito lete oblaci i smenjuje se doba dana

Da li da pominjemo da kamera ima WiFi? To je sada već postao standard.

Da pomenemo objektiv koji poseduju MGCOOL kamere. Reč je o Sharkey Eye objektivu sa šestodelnim slojevima koji smanjuje distorziju po uglovima vidnog polja a opet proširuje ugao snimanja.

Baterija je takođe pravi biser, reč je o specijalno dizajniranoj bateriji koja nije popun onih iz kloniranih kamera. Baterija je kapaciteta 1050mAh tako da ćete sa njom sigurno moći da snimate do 60 min a ne kao sa klonovima do 30 min.

Reć je o zaista dobroj kameri koja se na globalnom planu prodaje po vrlo niskoj ceni, pošto Elephone sa svojom perjanicom MGCOOL pokušava da totalno ugasi NoName fabrike sa kojima se do sada niti jedan brend nije izborio.

Ajde da pogledamo šta od nje možete očekivati u praksi. Nije u rangu procesora kao kod SJCAM koji se oslanja na NTK procesore ali u ovom cenovnom rangu pitanje je da li ima bolje.

Kao što vidite EKEN, naravno prilčamo o originalnom EKEN-u a ne o klonovima, ima za nijansu oštriju sliku i naglašenije boje. Ovo postiže većim renderovanjem same slike što u praksi očiglendo donosi rezultate ali mnogi se korisnici žale da ne stvara realnu sliku dok drugima to ništa ne smeta. Što se nas tiče original EKEN H9 je za nijansu bolji od MGCOOL Explorer Pro kada je video zapis u pitanju ali šta je sa fotografijama? E pa tu je Sony senzor neprikosnoven i u pojedinim slučajevima je drastično bolji od Omnivision-a koji koirsti original EKEN. Na donjoj slici je MGCOOL a na gornjoj EKEN H9.

Pratite nas, jer uskoro ćete je moći kupiti po neverovatnoj ceni.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *