Android Smart TV Boksovi. Šta treba znati, koji su najbolji? Zašto se cene razilikuju? Leave a comment

Danas sve veći broj porodica razmišlja da svoj dom oplemeni sa Android Smart TV BOX uređajem. Ovaj gedžet drastično odskače od mnogih drugih i to sasvim zaluženo. Ne postoji trenutno na svetu uređaj koji za manje pare pruža više. Niti jedan Android a da ne pominjemo Smart TV, ne može se porediti sa funkcijama i brzinom koju Android Smart TV Box uređaji poseduju. Nedoumica je jedino koji kupiti?

Sve Smart boksove možemo podeliti u dve grupe. Brendirane i nebrendirane. Prva grupacija je pre svega cenovno a potom i po kvlaitetu daleko ispred NoName brendova. Među brendiranim uređajima istakli bismo MyGica brend koji je među liderima na svetskom tržištu. Na našem tržištu može se naći model ATV585 u METRO Cash and Carry radnjama po za Evropu najnižoj ceni. Drugi boks koji ide još korak dalje od pomenutog je brenda  Jide Remix mini. Ovaj se uređaj izdvaja pre svega po hardverskoj snazi a posle toga po neverovatnom operativnom sistemu Remix OS. Reč je o prvom multitasking Androidu na svetu koji pruža daleko više od običnog Androida. Interfejs mu je kao kod Windows 10 operativnog sistema. Razlika u odnosu na Windows je u tome što je reč o besplatnom programu. Kako vreme prolazi tako se i ovaj sistem osvežava i usavršava.

Ovde dolazimo do glavne razlike između brendiranih i NoName boksova. Brendirani imaju pre svega tehničku podršku za Firmware a posle toga i Update. NoName uređaj je takav kakav jeste i ako pođe nešto po zlu ili ako neke aplikacije postanu nekompatibilne sa sistemom, prostora za napredak skoro da uopšte nema. Ovo nije zanemarljiva činjenica sobzirom da kako vreme prolazi ažurira se i Android ali i sve aplikacije u okviru njega, pa je nastajanje konflikta vrlo moguće.

Sa aspekta funkcija, najčešća razlika je u tome što NoName uređaji nemaju Bluetooth konekciju. Inače sve što mogu brendirani mogu i NoName.

Tačka na kojoj se oseća bitna razlika između ovih uređaja je u stabilnost i brzina rada. Verovali ili ne, procesor Amlogic koji ugrađuje MyGica i koji se isto može naći u NoName boksu MXQ PRO nije isti. NoName boksovi koriste B verzije originalnog hardvera ili kopiju a često se prave od recikliranih materijala pa im je vek trajanja kraći a brzina drastično manja.

Ipak pored svega ovog, kupci traže da prođu što jeftinije. Iz tog razloga se odlučuju za najjeftinije boksove a često ih kupuju i preko platformi za kupovinu u Kini. Ono što trebate znati pre kupovine u inostranstvu je činjenica da nemate nikakvu garanciju na uređaj. Sam povraćaj paketa je 20 evra. Pored toga nemate nikakvu podršku. Ono što je najbitnije na kraju su rangovi kvaliteta, pa tako isti uređaj koji smo pomenuli MXQ PRO imate u nekoliko klasa kvaliteta. Cene im se u Kini kreću od 28 usd to 45 usd u zavisnosti od kvaliteta izrade.

Posle višegodišnjeg iskustva i akcenta na brendovima, odlučili smo se da u ponudu uvrstimo i NoName brend MXQ PRO S905x . Šta znači ova oznaka x? Reč je o varijaciji predhognog procesora, tačnije njegovog unapređenoj verziji. Pored toga ovo je uređaj koji dolazi sa Android 6.0.1 Marshmallow operativnim sistemom. Eksploatacija je pokazala da uređaj uopšte nije loš tako da ga nećemo hejtovati jer je NoName. Bitno je više iz koje je fabrike došao nego koji je model pošto u Kini sve ima cenovne rangove koji mnogo variraju.

Zato je naš zaključak da ako birate Smart boks da vas služi i da ne gubite mnogo vremena i živaca onda svakako treba kupiti pre svega kvalitetan. Posle toga, filmovi, serije, IPTV kanali ali i igrice postaju deo vaše svakodnevice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *