Da li je novi Amlogic s905w bolji od s905x 12

Da li je novi X96 mini Amlogic s905w Android 7.0.1 bolje rešenje od predhodnog MXQ PRO 4K Amlogic s905x Android 6.1?

Sobzirom da se već pune 4 godine bavimo smart boksovima, naši vam saveti i komentari svakako mogu pomoći. Zato smo i rešili da se danas pozabavimo stanjem na našem tržištu smart boksova. Odavno je kineska džungla došla među naše granice i u njoj danas, kupac teško da može da zna šta tačno kupuje. Vođen cenom, rizikuje da mu se desi ona stara poslovica: Bolje da sam pare izgubio, na putu do prodavnice. Dobra stvar je što su android boksovi postali pristupačni i za naše kupce i što je postalo već neko vreme besmisleno kupovati na kineskim online prodavnicama boksove za 35 usd (sa “garancijom od godinu dana”), kada već na našem tržištu možete kupiti solidan boks za 60 usd. Možda će neko reći, gle majku mu, pa to je duplo više novca, ali ako platite carinu, porez, brzo ćete shvatiti i da nista baš tako dobro prošli, a ne daj bože da se uređaj pokvari. Vraćanje košta koliko ste ga platili, pa onda jovo nanovo sve peripetije. Aj ti sada dokaži carini da su ti poslali reklamaciju? A šta posle navršene prve godine od kupovine. Pa ništa, đubre. Čak ni u đubre ne bi smeli da ga bacate jer je to štetan otpad po životnu okolinu. A mi firme, sve to plaćamo i trudimo se da cene prilagodimo kupovnoj moći prosečnog kupca. Svi smo u tome, manje više uspešni jer da nismo, ne bismo trajali. Zato ćemo sada razmotriti da li je novi s905w bolje rešenje od s905x.

Šta je primarno što morate znati kada kupujete boks?! Sobzriom da se svi android smart boksovi mogu podeliti u 3 kategorije, bitno je da znate njegovo poreklo. Uzmimo recimo MXQ Pro kao referentnu tačku. Njegova cena u nabavci može da varira čak 5 usd. Zašto je to tako? Pa vrlo prosto. Kineske kompanije, pre svega vode trku međusobno a onda taj rat cenama prerasta u opšti rat sirovinama. Ni u Kini nije više bagatela kako svi mi mislimo i da bi onda njihova fabrika uspela da privuče svetske kupce ona se dovija. Kako to izgleda, evo banalnog primera. Vi pročitate da ćete dobiti boks Quad Core Amlogic A53 s905x oznaka. Pod uslovom da vas prodavac nije prevario, kupili ste odličan procesor ali šta je sa ostalim komponentama? Šta je sa memorijom?

Druga stvar koju treba da znate je kakav je kvalitet ploče? To ne zna uglavnom ni uvoznik jer za njih je ovo samo još jedan artikal, nije im strast kao nekima. Ako je kvalitet ploče dobar, logično je da će na nju biti stavljena isto takva memorija.

Treća stvar koju morate znati je kakva memorija pokreće vaš boks?! Naš MXQ Pro koji nam sklapa naša fabrika u Kini, koristi pravi ne reciklirani procesor Amlogic s905x, SAMSUNG RAM memoriju i SanDisk EMMC ROM memoriju.

Četvrta stvar je mrežna kartica i Wifi. U našem MXQ Pro s905x ugrađena je Realtek.

Ovo su sve preduslovi da bi boks radio besprekorno, da se ne bi zakucavao, da ne bi radio sporo i da bi na kraju krajeva trajao. Šta vredi da date i 2.000 rsd ako ćete ispred takvog boksa gubiti živce i ako će vas ostaviti posle nekoliko meseci kontinuirane upotrebe.

Sledeća stvar je kvalitetan i dobro kodiran firmware jer on je spona između komponenti i boksa. Ako on ne valja, sve pada u vodu. Update kod ovih jeftininih boksova koji zovu OTT zaboravite. On neće raditi nikada.

Kako sve ovo o čemu smo pisali izgleda u praksi, evo fotografije da se uverite kako izgleda naš MXQ Pro s905x Android 6.0

 

Ako prodavac ne zna da vam kaže niti jednu od gore navedenih stvari budite sigurni da nećete dobro proći. Ako ne zna šta prodaje, kako da verujete takvoj osobi? Danas para vrti gde burgija neće i budite sigurni da postoji samo jedno pravilo kod uvoza. Kupi najjeftinije, prodaj najskuplje!

Kako izgledaju druge ploče, koje komponente imaju na sebi, najbolje govori sledeća fotografija. Sve lepo upakovano, kažu DDR, pa kažu original, sve kako treba, a ono ne znate niti jednoj kompomenti ime. Memorija, made in podrum u Kini, sve nastalo iz recikliranih materijala. To je sada glavni adut low cost fabrika. Ne kupuju više sirovine, već otpad i prerađuju ga u sirovine. Tako vi na kraju kupite boks za 20 usd. Čim napusti Kinu, priča je završena. Ni kod nas nije ništa bolje. Isto to se nalazi svuda oko nas.

ETF-ovci bi jednim pogledom na ove dve ploče mnogo toga shvatili. Ne bi morali ni da pale donji boks koji radi na novom Amlogic procesoru s905w.

Da vidimo šta donosi novi Amlogic boksovi. Jedna od najpopularnijih boksova koji preplavljuje svet je X96 mini. Reč je boksu najnižeg kvaliteta izrade, koji je spolja ulepšani MXQ Pro, sa zaobljenim stranicama, dobra stvar je što su mu dimenzije smanjene, ali to je mač sa dve oštrice. Glavni problem malih boksova u praksi je pregrevanje, još ako ga kačite na WiFi, nesreća je tu veća. Ovaj je model predviđen da se kači sa zadnje strane TV-a što izgleda cool na prvu loptu, ali da li je? Pa naravno da nije, jer toplo na toplo ne ide. Nikada se uređaj ne stavlja na drugi uređaj osim ako nije reč o kvalitetnom stubu 🙂

Šta donosi nov Amlogic s905w?

Ništa posebno. Zapravo ovaj procesor je proizašao iz želje proizvođača da tržištu ponudi jeftino rešenje, sobzirom da je Rockchip sa svojim modelima RK3228 i RK3229 u jeftinoći otišao predaleko. Jeftinoća je za nas kupce odlična stvar ali činjenica da se ugrađuje u krš boksove govori samo da ih treba zaobilaziti u širokom luku. Naravno Rockchip je odlična fabrika ali ovo su im serije za tešku svetsku sirotinju koja bi da gleda nešto džabe na prejeftinom aparatu.

s905w je osakaćeni s905x. Kako su to uradili? Pa prvo su osakatili frejmrejt koji sada nije 60fps kakav je na MXQ Pro s905x već je 30fps.

Antutu benčmark test MXQ PRO 4K s905x Vs X96 Mini. 

MXQ PRO s905x 1/8GB SCORE 32.014 Vs X96 Mini SCORE 26.563 1/8GB

Ovaj pokazatelj govori više od svega ostalog. Novi procesor koji daje slabije rezultate od predhodne generacije, i to drastično slabije rezultate. U rangu je rk3229 koji je nešto najslabije što možete da kupite.

Android 7 Nougat Vs Android 6 Marsmallow

Najavljivana su velika poboljšanja sa pojavom novog operativnog sistema. Međutim većinu njih korisnici smart boksova neće osetiti, pošto su napravljena za korisnike mobilnih telefona. Kod smart boksova stvar je malo drugačija. Zbog brzine implementacije i opšteg trenda prelaska na Android 7, proizvođači smart boksova su se uhvatili u kolo sa vremenom i u želji da prvi lansiraju boks sa novom verzijom upali su u očekivan problem nestabilnosti. Glavna odlika većine boksova je nestabilnost u radu. Šta ovo znači u praksi? Znači da velika većina boksova ima problem u radu i konflikt sa aplikacijama, što dovodi do češćeg zakucavanja u radu, pucanja aplikacija i nekompatibilnosti sa određenim servisima. Naravno, ovo ne znači da je nov Android 7 loš, već da inžinjeri u fabrici nisu bili dovoljno vični da u kratkom roku odstrane sve probleme na relaciji operativni sistem – hardver računara. Firmware im i dalje nije dovoljno dobar, tako da je svakako preporuka držati se Android 6 verzije dok se ne pojavi stabilan Firmware za Android 7. E sada, opet se vraćamo na nedoumice iz teksta. Odakle je došao boks, ko ga je napravio i da li ima podršku za firmware. Sva ova pitanja ulivaju ili sigurnost ili nemir. Naš MXQ PRO s905x Android 6, posle Nove godine će tek dobiti finalnu verziju Android 7 a do tada iako već postoji i moguće je poručiti boks sa novim operativnim sistemom, nećemo to uraditi jer će to krajnjem korisniku doneti više muke nego benefita. Zato, pratite nas jer kada dođe trenutak, svi naši kupci dobiće novu instalaciju i neće morati da kupuju nove Android 7 boksove već će moći postojeći da upgrade-uju..

Kažemo vam, globalna je kriza, ljudi nemaju pare, više se ne ceni kvalitet, daj samo što jeftinije! A onda, zašto ne mogu da gledam filmove, zašto mi igrice slabo rade, zašto slabo radi strim sa telefona.  E pa prijatelju, stani razmisli pre nego odlučiš da nešto kupiš jer koliko para toliko muzike, uvek bilo 🙂

Nekada nije bilo moguće informisati se, danas svi imamo internet, nije ništa teško, samo treba volje 😀

12 Comments

 1. Samo jedan pogled i sve je jasno. Vas procesor ima tako mali hladnjak procesora ili ti heatsink da sva vasa prica pada u vodu. Da ne pricamo o wifi cipu itd…

  1. Poštovani Dragoslave,

   i da naša priča pada u vodu, imate Antutu a ukoliko Vaša teorija ima smisla onda Antutu benčmark nema.

   Iskreno, smatramo da ne poznajete arhitekturu PCBA da bi mogli da izvodite ovakve lakonske zaključke.

   Samo kratko, niste u pravu.

   Srdačan pozdrav,

   MojSmart

 2. Imam jednu dilemu ocu da gledam albanske tv preko kodi koji android tv box mi preporucujete da ga kupim imao sam jedan x96mini ali sam ga vratio jer nije imao kodi.Sta da kupim jedan android tv box ili mac250.Hvala unapred

  1. Poštovani,

   iskreno na KODI-ju ne možete da se oslonite da će kanali raditi 365 dana u godini. Postoje trenutno aplikacije koje imaju Albanske kanale i mnogo regionalnih ali da li će i dalje raditi to je pitanje. SA druge strane MAG250 zahteva da imate od koga da kupujete kanale.

   Naša preporuka je da kupite smart box i preko njega da kupite aplikaciju koja ima Albanske kanale.

   Kontaktirajte nas na [email protected]

   da Vam objasnimo šta da uradite.

   Pozdrav,

   MojSmart

 3. Evo da samo dodam što se tiče Antutu testa.
  Moj Sunvell T95k Pro je izbacio brojku od od 42951 što daleko remašuje vašu brojku. Radi na WiFi i ladan je kao špricer.

  1. Poštovani Danilo,

   nismo baš razumeli pitanje i u kakvoj je vezi Vaš uređaj sa S912 procesorom i tekst u kome smo pisali o odnosu snaga dva procesora s905?
   Drago nam je što Vam boks lepo radi, nadamo se da će potrajati.

   Srdačan pozdrav,

   MojSmart

 4. Jeste Šupci pizda vam materina

  1. Poštovani Danilo,

   i mi Vas pozdravljamo. Pomešali ste nas sa nekim verovatno.

   Srdačan pozdrav,

   MojSmart

 5. Imam x96mini upravo sam ga kupio radi nekih pola sata a onda ukoci tako da ga moram izvuci iz struje.Sve jedno da li gledam film ili tv kanal.Da li je do njega ili do provajdera.Internet je dobar.

  1. Poštovani,

   problem kod svih NoName boksova pa i kod pomenutog x96 mini je poreklo. Iz tog razloga teško da možemo da Vam pomognemo jer bi moguće naš fabrički firmware kojim bi mogli da ga resetujete pokvario uređaj. Po simptomima bismo rekli da je problem do hardvera na samom uređaju. I aplikacije znaju da budu razlog zamrzavanja uređaja ali ako do ovoga dolazi u različitim aplikacijama onda je problem najverovatnije memorija.

   Uvek savetujemo kupce da daju 2.500-3.000 rsd više nego što uređaje plate u oglasima ili preko interneta u Kini i budu sigurni sa 2 godine garancije.

   Srdačan pozdrav,

   MojSmart

 6. Imam pitanje. Moze li se preko ovog uredjaja gledati SBB EON TV platforma? Ja sam korisnik SBB-a i imam pristup EON-u.

  1. Poštovani Aleksandre,

   naravno, na uređaju možete instalirati bilo koju od aplikacija pa tako i EON.

   Srdačan pozdrav,

   MojSmart

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *